Москва за осми път блокира решения на Съвета за сигурност на ООН

Русия наложи вето на резолюцията, предложена от Съвета за сигурност на ООН след химическата атака в Хан Шейхун. Сред 15-те членове на Съвета, Боливия също гласува “против” резолюцията, десет страни гласуваха “за”, а три се въздържаха (Китай, Казахстан, Етиопия).

Документът, внесен от САЩ, Франция и Великобритания, изискваше Русия да осъди химическата атака, за която сирийското правителство отрича да носи отговорност. От Москва се очакваше да отправи призив към Асад да позволи международно разследване на атаката.

“В такъв вид този проект е неприемлив за нас и ние естествено няма да гласуваме за него. Ние ще гласуваме против, ако нашите партньори не се вслушат в нашите призиви и продължат да прокарват този проект с единствената цел да принудят Руската федерация за поредното вето”, каза пред “Интерфакс” руският заместник-министър на външните работи Генадий Гатилов, преди гласуването на документа.

“С това вето Русия казва “Не” на носенето на отговорност, “Не” на сътрудничеството с независимо разследване на ООН”, обвини американската посланичка в ООН, Ники Хейли, след гласуването.

Според руския президент Владимир Путин има две основни версии: първата е, че сирийската авиация е нанесла удар по бунтовнически цех за химически оръжия и в резултат се е разнесъл отровен газ, а втората е, че това е постановка и провокация с цел да се дискредитира сирийското правителство.

В тази връзка, по време на заседанието, постоянният представител на Сирия в световната организация, Башар Джафари заяви, че Сирия е готова да предостави на експерти от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) достъп до военновъздушната база Шайрат, за да проверят дали там се е съхранявал зарин, който според западните страни се е използвал в химическата атака в град Хан Шейхун от 4 април.

Дамаск е изпратил писмо до генералния директор на ОЗХО Ахмет Юзюмджю с молба “да изпрати безпристрастна и професионална мисия в Хан Шейхун и на авиобазата Шайрат, за да се установи какво наистина се е случило”, предаде ТАСС.

Русия наложи вето в момента, в който ръководителят на американската дипломация Рекс Тилърсън все още бе на посещение в Москва. И Тилърсън, и Путин констатираха “най-ниското ниво на доверие” между Вашингтон и Москва.