ГЕРБ и Обединени патриоти подписаха програма за управление до 2021 г.

Предполагам, че началото на месец май, а защо не и около 4 май, ще имаме ново правителство, каза пред журналисти в парламента зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Кабинет на ГЕРБ ще управлява в следващите четири години в коалиция с Обединените патриоти, които заедно ще имат 122 депутати, а групата на партията “ВОЛЯ” ще подкрепя властта, без да участва пряко в нея. Така мнозинството може да достигне 134 народни представители.

След великденската ваканция партиите ще разпределят министерските постове, след което ще публикуват общата управленска програма. Единственият, която е ясен за следващия кабинет, това е бъдещият министър-председател Бойко Борисов.

Твърдо сме обединени около програмата ни за управление до 2021 г., заяви лидерът на НФСБ и съпредседател на коалиция Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО Валери Симеонов.

Програмата “17-21” съдържа 21 страници. От ГЕРБ и Обединени патриоти вече заявиха, че са постигнали консенсус по секторите „Сигурност“, „Енергетика“, „Спорт“ и „Туризъм“. Във вторник, 11 април, страните са постиганали папълно съгласие и по темата за пенсиите. Бившият финансов министър Владислав Горанов обяви, че до края на годината минималната пенсия ще стане 200 лева, като това ще стане на две стъпки – от 1 юли на 180 лева, и от 1 октомври – на 200 лв.

По думите на зам.-председателя на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, приоритет ще бъде увеличаването на БВП, за да се достигне в края на мандата средна работна заплата от 1500 лв. и 650 лв. минимална.

Няма промяна относно евроатлантическата ориентация на страната. Това, което е записано в акцентите на управленската ни програма, е силен Европейски съюз, силно представяне на Председателството, на което България ще бъде водеща, каза още Цветанов. От думите му стана ясно, че коалиционите партньори имат сходства също по отношение на социалната политика, по отоншение на инфраструктурните проекти

Остават различията им по темата за мажоритарния вот, но това, по думите им няма да е спънка за съставянето на кабинет.