Тръмп напада Асад, той търси подкрепа от КНДР

Ситуацията в Сирия ще бъде по-добре, ако Русия не подкрепя сирийския президент Башар Асад, заяви Доналд Тръмп в интервю за телевизионния канал Fox Business.

“Ако Русия не се беше намесила и не подкрепяше това животно, сега проблемът нямаше да го има.”, каза Тръмп, визирайки президента Асад и ситуацията в Сирия.

Външните министри на страните от Г-7 са единодушни, че не може да се намери решение на конфликта в Сирия с Асад на власт. Всички участници на срещата на външните министри на страните от Г-7 и на срещата в по-широк формат, в която участваха също Турция и няколко арабски страни (Катар, Йордания, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия), подчертаха, че “няма възможно бъдеще за Сирия с Башар Асад”, заяви френският външен министър Жан-Марк Еро на срещата на високо равнище, която се проведе на 10 и 11 април в италианския град Лука.

Междувременно, вчера, 11 април, сирийският лидер Башар Асад изпрати поздравителна телеграма до председателя на Държавния съвет на КНДР, Ким Чен Ун, по повод 105-та годишнина от рождението на Ким Ир Сен (15 април), съобщи Централното телеграфно агентство на Корея, предаде ТАСС.
“Две приятелски страни празнуват тази годишнина, но също така се противопоставят категорично на безумните амбиции на великите сили, които възнамеряват да покорят други страни с помощта на експанзионистична и агресивна политика, лишавайки ги от правото на самоопределение”, се казва в телеграмата. В нея сирийският лидер изразява увереност, че сътрудничеството и отношенията между Сирия и КНДР ще продължават да се развиват.