Китай ще наложи санкции срещу КНДР в случай на друг ядрен опит, извършен от нея

“Сред разглежданите мерки са преустановяване на доставките на горива и редица други товари, а също и депортация на работещите в Китай граждани на КНДР”.

Това заяви пред севернокорейските власти специалният пратеник на китайското правителство по въпросите за Корейския полуостров, У Давей, съобщи ТАСС.

В същото време южнокорейски медии разпространиха информация, че във връзка със задълбочаващия се конфликт на Корейския полуостров, Китай разполага 150 000-на армия по границата с КНДР, за да овладее евентуална бежанска вълна.

По данни на японската информационна агенция Kyodo, в началото на април председателят на Държавния департамент на САЩ е заявил пред японското правителство, че американската армия ще нанесе удар по КНДР, ако Китай не успее да накара севернокорийската страна да прекрати ядрената си програма, съобщи ТАСС.

Както съобщава японската информационна агенция, японското правителство е подчертало пред американските си партньори, че не търси военно разрешение на проблемите, свързани с КНДР, а се стреми да осигури безядрен статус на Корейския полуостров по дипломатичен път.