КНДР е готова да отговори на изпращането на американския самолетоносач към Корейския полуостров

“В отговор на действията на провокаторите Пхенян с помощтта на мощни оръжия ще вземе най-решителни мерки за противодействие, за да гарантира защитата на държавата и да върви по избрания път”.

Това се посочва в изявление на представителя на Министерството на външните работи на КНДР, публикувано в централните вестници в страната, съобщи ТАСС.

Изказването е в отговор на решението на САЩ да изпрати ударна група към Корейския полуостров. В изявлението се посочва още, че “Пхенян е готов за всяка война, която ще разгърне САЩ, а на Вашингтон ще лежи отговорността за катастрофалните последици от възмутителните му действия”.

Вчера, 10 април, по време на пресконференция, официалният представител на Министерството на отбраната на Република Корея, Мун Сан Гюн, заяви, че разгръщането на американската ударнат група показва “сериозното отношение на САЩ към ситуацията на Корейския полуостров”.
Той подчерта, че този ход е насочена основно към “укрепване на отбранителната способност” във връзка с възможността за осъществяване на “новите стратегически провокации”, които КНДР отправя, включително ядрени тестове или изстрелване на балистични ракети.

Представителят на южнокорейското Министерство на отбраната не даде директен отговор на разпространените слухове в страната за възможността САЩ да нанесат изпреварващи удари по Северна Корея, което би могло да доведе до пълномащабна война в региона.

Мун Сан Гюн подчерта, че “южнокорейската войска е готова да се противопостави на севернокорийските провокации, като се има предвид, че непредсказуемия режима на Ким Чен Ун може да ги осъществи в навечерието на 15 април, когато се чества 105 годишнината от рождението на Ким Ир Сен”.