Италианският президент на официално посещение в Русия

Президентът на Италия Серджо Матарела се срещна в Москва с руския си колега Владимир Путин и премиера Дмитрий Медведев.

По време на срещата, която се състоя днес, 11 април, президентите на Италия и Русия са обсъдили борбата срещу тероризма и ситуацията в Сирия, съобщи ТАСС.

“По време на срещата, естествено, бяха засегнати остри проблеми в региона и света. Беше отбелязано, че днес главната заплаха за глобалната сигурност идва от тероризма, който може да бъде надвит само с обединените усилия на цялата международна общности. В този контекст разговаряхме с президента на Италия за пътя, по който да се достигне до мир в Близкия Изток. Говорихме и за Сирия, разбира се, а също и за други проблематични точки, в това число и за украинския проблем.”, заяви Путин след срещата.

Наред с това, руският президент подчерта, че Русия е готова да предостави помощ на италианските партньори в локализирането на производството в Русия.

“Важно е да се разшири промишленото сътрудничество, особено в областта на високите технологии. Готови сме да окажем всякаква помощ на фирмите от иновативни индустрии за установяването им на територията на Русия.”, – каза Путин.

Икономическите взаимоотношения между двете държави бяха основна тема на разговор и при срещата на Матарела с руския премиер Дмитрий Медведев.

В тази връзка Медведев отбеляза, че за последните три години стокообмена между Русия и Италия е намалял от $ 54 млрд. до $ 20 млрд.

По думите на Медведев сред обективните причини за това са спада на цените на различни стоки, включително и тези на енергетиката. Към субективните причини той причисли ограничителните мерки, наложени от ЕС, които възпрепятстват развитието на двустранните взаимоотношения.

“Ние отдаваме голямо значение на отношенията ни с Италия. Тези отношения са добри, партньорски, независимо от това, че сега отношенията ни с Европейския съюз са в доста сложно положение. Разбира се, ние сме готови да възстановим динамиката на отношенията с всички държави.”, заяви руският премиер.

От своя страна Матарела подчерта, че между двете страни съществуват здрави връзки, които с успех преодоляват съществуващите моментни ограничения. “Нашите икономически отношения имат много активен характер и могат да бъдат разглеждани като стратегически, имат огромен потенциал за растеж, и ние им отдаваме голямо значение.”, каза той.