Г-7 не иска да постави Русия в ъгъла

Срещата на Г-7, която се състоя на 10 и 11 април, завърши с политически успех, заяви италианският външен министър Анджелино Алфано, цитиран от ТАСС.

“На първо място това е политически успех. Приехме декларация от 30 страници, в която се засягат всички основни теми, както и отделни документи за неразпространение на оръжия и за киберпрестъпността”, обобщи двудневните разговори Алфано.

“Договорихме се да следваме политическия път за решаване на сирийската криза. Трябва да кажа, че взе превес позицията на Италия – да се води диалог с Русия, а не тя да бъде изолирана, но същевременно да се призовава лидера на Русия да окаже натиск на Асад да изпълни задълженията си, включително по прекратяването на огъня”, добави той.

На срещата не е постигнато едно мнение по въпроса за съдбата на президента на Сирия Башар Асад, но страните са единодушни, че решението на кризата в Сирия трябва да е политическо, а не военно. Външните министри от групата не постигнаха съгласие и по британското предложение санкциите срещу Сирия и Русия да бъдат затегнати.

Алфано заяви, че Г-7 не иска да постави Русия в ъгъла, а по-скоро иска конструктивни отношения с Москва:
“Русия може да изиграе важна роля, включително в преговорния процес. Неслучайно проведохме срещата за Сирия в разширен състав, с участието на Турция и на четири държави от Залива: Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Йордания и Катар, които се отзоваха на поканата рекордно бързо”.

По повод започващото днес посещение на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън в Москва италианският външен министър заяви, че “Тилърсън ще представи в Москва не само мнението на Г-7, но и на страните от региона”.