САЩ изпращат ударната група към Корейския полуостров

Снимка: АР

Тихоокеанското командване на САЩ (ПАКОМ) потвърди придвижването на атомния самолетоносач “Карл Винсън” със съпровождащите го кораби към Корейския полуостров, предаде ТАСС.

Това се случва непосредствено след двудневната визита в САЩ на китайския президент Си Цзинпин, по време на която ядрената дейност на КНДР бе сред основните теми.

Командващият адмирал Хари Харис е дал заповед ударната група начело с “Карл Винсън” да се насочи на север по акваторията на западния Тихи океан към бреговете на Корейския полуостров, след като отплава от Сингапур на 8 април. Първоначално бе планирано тя да отплава към Австралия.
В края на март ударната група проведе в Източнокитайско море съвместни маневри с кораби от японския флот.

Решението да се приближи към бреговете на Корейския полуостров съвпадат с нарастването на опасенията от напредващата оръжейна програма на Пхенян, отбелязва Ройтерс.

Тази година представители на Пхенян, включително лидерът Ким Чен-ун, многократно намекваха, че предстои тест на междуконтинентална балистична ракета или нещо подобно, може би още на 15 април, 105-ия рожден ден на основателя на КНДР Ким Ир-сен, празнуван ежегодно като “Ден на слънцето”.

По-рано, в телефонен разговор, президентът на САЩ Доналд Тръмп и изпълняващият длъжността президент на Република Корея (РК) Хуан Кхьо-ан са се договорили да поддържат тесен контакт относно Корейската народно-демократична република и други проблеми от взаимен интерес.