Камион се вряза в пешеходци в Стокхолм

Снимка: Reuters

Камион се вряза сред пешеходци на една от централните улици в Стокхолм. Всичко сочи, че това е терористичен акт, заяви шведският премиер Стефан Льовен, цитиран от ТАСС.

Трима души бяха убити, а осем – ранени. Според някои медии загиналите са петима. Засега никой не е поел отговорност за нападението. Вестник “Афтонбладет” съобщи, че камионът е бил на шведската пивоварна “Спендрупс”, но е бил откраднат.

През март петима души загинаха след като кола удари група пешеходци по моста “Уестминстър” в Лондон. Няколко часа по-късно, в Антверпен, белгийските сили за сигурност предотвратиха терористичен акт като арестуваха мъж, който се е опитал да се вреже с автомобила си в пешеходците на главната търговска улица в центъра на града. В багажника на колата бяха открити огнестрелно и хладно оръжие.

След нападението в петък, 7 април, центърът на Стокхолм бе блокиран от силите на реда, хората на централната гара бяха евакуирани, а метрото бе спряно. Търговските центрове, киносалоните и няколко големи театри в шведската столица снощи останаха затворени.

Засега Швеция няма да повишава нивото на тревога от терористична заплаха, предаде ТАСС, като се позова на националната информационна агенция ТТ.

Полицията е задържала двама души, за които се предполага, че са участвали в атентата. Все още обаче, няма официална информация за самоличността им.

Атентатът в шведската столица се случва само няколко дни след експлозията в Санкт Петербург, Русия, при която загинаха повече от десет души.