Китай и САЩ се договориха съвместно да решат проблема на Корейския полуостров

Срещата между американския президент Доналд Тръмп и председателя на Китайската народна република Си Цзинпин, която се състоя на 6-7 април, бе белязана с ракетния удар на САЩ по военни цели в Сирия.

Тръмп прекъсна работната вечеря с китайския си колега във Флорида, за да съобщи за “американското възмездие” в отговор на атаката с химическо оръжие от страна на сирийското правителство.

В същото време един от основните акценти в разговори бе конфликт със Северна Корея.
По този повод Тръмп заяви: „Ако Китай не реши проблема ще го направим ние.“. “Готови сме да действаме сами, ако Китай не е способен да се координира с нас” за осуетяване на ядрените амбиции на Пхенян, които нарушават международното право, допълни държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън.
Той каза още, че САЩ и Китай са потвърдили ангажимента си към премахването на ядреното оръжие от Корейския полуостров. Тилърсън посочи, че Си Цзинпин споделя мнението на Доналд Тръмп, че ядрените разработки на Пхенян са достигнали сериозно равнище, отбелязва ТАСС.

Президентите на Китай и САЩ – Си Цзинпин и Доналд Тръмп – постигнаха взаимно разбирателство по въпроса за ракетно-ядрените дейности на Северна Корея и възнамеряват да засилят взаимодействието в тази насока, обобщи днес китайският външен министър Ван И, цитиран от ТАСС. По думите му Си е подчертал на срещата с Тръмп, че е недопустимо разполагането на американски системи за противоракетна отбрана THAAD в Република Корея. “Пекин подкрепя инициатива за “съвместно прекратяване” (КНДР замразява своите ракетно-ядрени комплекси, а САЩ спират да провеждат военни учения до севернокорейските граници) и се надява, че по-нататъшните преговори (с Вашингтон) ще позволят да бъде постигнат пробив”, заяви министърът.

От своя страна, председателят на Китайската народна република Си Цзинпин заяви, че е готов да даде тласък на отношенията между двете страни от нова стартова позиция. “Има 1000 причини да направим така, че отношенията между Китай и САЩ да сработят и нито една причина да ги развалим”, каза Си Цзинпин, цитиран от ДПА и БТА.

По време на срещата двамата държавни мъже са се договорили за нов 100-дневен план за търговски преговори, който предвижда увеличаване на износа на САЩ в Китай и намаляване на търговския дефицит на САЩ към Китай, предаде Ройтерс.

Китай е отправил покана към САЩ да се присъединят към търговската инициатива “Един пояс, един път” (икономическа зона, обхващаща Пътя на коприната и Морския път на коприната на XXI век).

Американският президент Доналд Тръмп е приел поканата на китайския си колега Си Цзинпин да направи официално посещение в Китай. Конкретна дата не се съобщава.