САЩ нанесоха военен удар по база на ВВС в Сирия

Ракетният удар е в отговор на твърденията за химическа атака в сирийската провинция Идлиб, съобщи NBS NEWS.

“Днес дадох заповед да се нанесе военен удар по авиобазата в Сирия, от която е извършено химическото нападението.”, заяви Тръмп вчера, 6 април, пред журналисти в резиденцията Мар-а-Лаго във Флорида, съобщи ТАСС.

По информация на агенция Ройтерс, днес, 7 април, в 03:45 ч. сутринта американски военни кораби, разрушителите Портър и Рос, намиращи се в Средиземно море, са изстреляли общо 59 крилати ракети Томахоук по авиобазата на сирийските ВВС Шйрат, намираща се в провинция Хомс.

Цел на атаката са били базираните там сирийски военни самолети, укрития за самолети, логистични складове, бункери за муниции, системи за противовъздушна отбрана и радари, съобщиха от Пентагона.

Най-малко 10 души, в това число и цивилни, са загинали от американското ракетно нападение, съобщи Sky News Арабия. По-рано командването на Сирийската армия потвърди за шестима загинали военни.

“По данни на руските средства за обективен контрол, до сирийската авиобаза са достигнали едва 23 ракети. Мястото на попадение на останалите 36 крилати ракети не е известно.”, заяви на брифинг в Москва официалният представител на руското Министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, цитира ТАСС.

“В резултат на удара са унищожени склад с материално-техническо имущество, учебният корпус, трапезарията, шест самолета МиГ-23, които са се намирали в ремонтния хангар, както и радиолокационната станция. Полосата за излитане, пътеките за рулиране и самолетите на сирийските ВВС, които са били паркирани, не са повредени.”, – каза Конашенков.

“Съдейки по тези данни, боевата ефективност на американския масиран ракетен удар по авиобазата е крайно ниска.”, добави той.