ЕП одобри резолюция, указваща условията за излизане на Обединеното кралство от ЕС

За приемането на документа в Страсбург гласуваха 516 депутати, против бяха 133, а 50 се въздържаха, предаде ТАСС.

“Позицията на Европейския парламент ще бъде от решаващо значение при определяне на окончателните условия на Брекзит.” – каза председателят на ЕП Антонио Таяни.

В документа евродепутатите подчертават необходимостта от осигуряване на справедливо и равноправно отношение спрямо гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, както и на британските граждани, пребиваващи в ЕС. Те посочват също така, че Обединеното кралство продължава да бъде държава членка на ЕС до датата на официалното си напускане, както и че това поражда права и задължения, включително финансови, подлежащи на изпълнение дори и след датата на неговото оттегляне.

Резолюцията се противопоставя на икономически взаимоотношения, основани на откъслечни или секторни разпоредби, и подчертава неделимостта на четирите свободи на вътрешния пазар: свободата на движение на стоки, капитали, услуги и хора.

Разговори за евентуални преходни разпоредби биха могли да започнат, едва когато бъде постигнат значителен напредък по споразумението за оттегляне, се посочва още в документа. Тези разпоредби не могат да са валидни повече от три години, а споразумение относно бъдещите отношения между Обединеното кралство и ЕС може да бъде сключено едва след оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС.