И ръководството на “Движение България на гражданите” подаде оставка

Новината съобщи на пресконференция днес Меглена Кунева като обясни, че оставката е резултат от споделената отговорност от загубата на реформаторите на вота.

До провеждането на конгрес и избора на ново ръководство, партията поемат доскорошните народни представители Димитър Делчев и Антоний Тренчев.

Миналата седмица оставки подадоха Радан Кънев като председател на ДСБ и водач на “Нова републища”, и лидерът на СДС Божидар Лукарски и цялокото ръководство на партията. Оставка подаде и цялото ръководство на Реформаторския блок, избрано само преди два месеца на съюзен конгрес на коалицията. Тогава зам.-председателят на партията и шеф на изборния щаб на Реформаторския блок Найден Зеленогорски заяви, че оставки ще има само от ръководството на коалицията, но не и в ДБГ, защото партията се е явила в коалиционен формат, а не сама, и защото лидерът й Меглена Кунева се отказа да е кандидат за депутат и на практика не е участвала в изборите.

Делчев изтъкна две причини за лошия изборен резултат на Реформаторския блок. Първата – че коалицията не е част от играта с купения и корпоративния вот, който влияе на изборния резултат и от който се възползват други партии. Втората – разделението на дясното.