ЕС е готов да подкрепи България в охраната на границите и пресичането на пътя на незаконните мигранти

Снимка: БГНЕС

В сложната геополитическа обстановка България играе важна роля, защото сигурността на европейските граждани започва от сигурността на българската граница.

Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който е на посещение у нас. Той потвърди, че при допълнителни затруднения с охраната на границите Европейският съюз е готов да ни подкрепи.

България е пример за това как трябва да се охранява границата, каза още председателят на Европейския съвет. По думите му, отличната работа по границата с Турция е доказателство за напредъка, който страната ни е постигнала, за да стане част от Шенгенското пространство. Туск увери президента Радев в своята подкрепа, но напомни, че всичките държави членки трябва да дадат своето съгласие, а те отказват, въпреки усилията на Европейския съвет.

Българският държавен глава Румен Радев е изложил пред председателя на Европейския съвет позицията на България, че е необходимо ЕС да приеме общ оперативен план за действие при евентуално засилване на миграционния натиск.

По повод отмененото постановление 208 за настаняване на имигранти у нас президентът Радев заяви, че интеграцията на бежанци е твърде сложна и важна тема, за да се регулира с постановления, без да се отчитат рисковете както пред България, така и пред ЕС.

Интеграция без ясни критерии и механизми води до капсулиране и радикализъм каквито наблюдаваме в не малко европейски страни. Убеден съм, че лоялното членство в ЕС не означава механично копиране на регулации и България няма да повтаря грешката на онези държави, които сега плащат цената за необмислени решения в миналото. Трябва да има оценка на риска и единен национален орган за координация и контрол на тези процеси, каза Румен Радев.