Великобритания обвини Дамаск в провеждане на химическа атака в Идлиб

Британският външен министър Борис Джонсън заяви, че по всяка вероятност сирийската армия е използвала химически оръжия в провинция Идлиб, но подчерта, че все още не е напълно информиран, съобщи ТАСС.

По-рано днес “Сирийски център за мониторинг на човешките права” изнесе информация, разпространена от Ройтерс, че в провинция Идлиб, при въздушен удар, са убити 58 души, включително 11 деца. Според организацията, базирана в Лондон, е възможно правителствените сили на Сирия, да са използвали “отровен газ” при ударите в град Хан-Шейхун в южната част на провинция Идлиб.

Сирийската армия опроверга твърденията. “Ние не сме използвали и няма да използваме химическо оръжие”, заяви представител на сирийските Въоръжени сили предаде Sky News Arabia, съобщи ТАСС. По негови думи в проведената операция в региона са участвали бомбардировачи Су-22, които не могат да пренасят химическо оръжие.

Междувременно руското Министерство на отбраната опроверга разпространената от Ройтерс информация за участие на руски самолети в ударите в Идлиб. От ведомоството подчертаха, че Сирийският център за мониторинг е съобщил само за самолетна атака без да съобщава за тяхната принадлежност, като в същото време от Ройтерс са допълнили, че тези удари могат да бъдад нанесени само от “самолети, принадлежащи на Русия или сирийското правителство.”

От прессслужбата на Белия дом разпространиха официално заявление, в което се твърди, че сирийското правителство е провело химическа атака на територията на провинция Идлиб. В документа се посочва още, че това е станало възможно “в резултат на нерешителността и слабостта на предходната администрация”.

Утре, 5 април, Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно открито заседание за обсъждане на твърденията за употреба на химически оръжия в провинция Идлиб. Това съобщи постоянният представител на САЩ в световната организация Ники Хейли, която заема председателския пост на Съвета през месец април.