Александър Вучич е новият президент на Сърбия

Министър-председателят на Сърбия Александър Вучич печели президентските избори в страната още на първи тур с 55,09%, съобщиха от Републиканската избирателна комисия при над 90 процента преброени бюлетини, предаде ТАСС.

Далеч зад него остават бившият омбудсман Саша Янкович с 16,26%, политикът Лука Максимович с 9.04%, бившият външен министър Вук Йеремич с 5.33% и лидерът на Сръбската радикална партия Воислав Шешел с 4.47%.

В изборите за държавен глава в Сърбия в неделя, 2 април, участваха общо 11 кандидати. Избирателната активност е около 55 на сто.

“Граждани на Сърбия, гордея се, че получихме голямо доверие от хората, от 3 700 000 души, които дойдоха да гласуват, 2 350 000 гласуваха за мен.”, – заяви Вучич след приключването на изборите, предаде Танюг.
“По-голямата част от гражданите гласуваха за продължаването на европейския път на Сърбия, като същевременно се поддържа традиционното приятелство, което имаме с Русия и Китай, за продължаване на упорита работа”, – добави Вучич.

Настоящият премиер, който трябва да напусне поста си, за да приеме президентския мандат, заяви, че до два месеца ще бъде сформирано ново правителство, пише сръбският вестник “Политика”.