Започва „Походът на книгите“

Шестото издание на националната кампания за насърчаване на четенето стартира днес от 11:00 часа в Детския отдел на Столична библиотека. Програмата в деня на откриването е посветена изцяло на най-малките читатели.

Популярни български актьори ще прочетат любимите си детски стихотворения, а за по-късно са предвидени „Смехоранско караоке” и „Нощта, в която книгите оживяват”.

Началната дата на „Походът на книгите“ не е случайна. Тя съвпада с рождения ден на приказния Ханс Кристиан Андерсен (2 април 1805 г. – 4 август 1875 г. ). През 1967 г. този ден е обявен за Международен ден на детската книга по инициатива на Международния съвет на книгите за младите хора (IBBY). Краят на кампанията пък идва на 23-ти април – денят, обявен през 1995 г. от ЮНЕСКО за Световен ден на книгата и авторското право.

Като част от „Походът на книгите“ се осъществяват и още две национални кампании: „Маратон на четенето“, инициатива на Българската библиотечно-информационна асоциация, в която с литературни събития се включват библиотеки и читалища в цялата страна, и ежегодният конкурс „Бисерче вълшебно“ на сайта „Детски книги“ за детско-юношеска литература, в който не друг, а читатели на възраст от 6 до 15 години избират победителите сред своите връстници.