Унгария започна кампания срещу бежанската политика на Европейския съюз

Правителството на Виктор Орбан поде проучване, наречено “Национална консултация 2017”, което ще бъде ползвано за основа за въвеждането на нова мигрантска политика.

Унгарците могат да дадат своето мнение по 6 въпроса, като например “Какво трябва да направи Унгария по отношение на политиките на ЕС в областта на имиграцията“ или “на фона на поредицата от терористични атаки в Европа“. Два от възможните отговори са:: “Нелегалните имигранти трябва да бъдат под наблюдение, докато властите не решат в техните случаи” или “Трябва да позволим на нелегалните имигранти да се движат свободно в Унгария”.

Друг въпрос засяга международните неправителствени организации, които според правителството подкрепят незаконната миграция или се “месят” във вътрешните работи на страната.

През 2015 г. беше проведено подобно “всенародно допитване”, отнасящо се до “имиграцията и тероризма”, а през октомври миналата година Орбан организира референдум срещу мигрантските квоти на ЕС. Над 93 процента от гласувалите подкрепиха правителството, но референдумът не беше признат за валиден, тъй като избирателната активност беше под минималния праг от 50 процента.

От 28 март унгарските власти връщат всички, търсещи убежище, обратно. Целта на новите мерки е да не се позволява на хора с неясен статут да се движат свободно в страната в Европейския съюз.