Как ли биха изглеждали статиите, ако ги пишехме и издавахме като книги?

Големият български журналист Благовест Найденов е написал още една необходима и непреходна новина във връзка с развиващите се събития в Турция. Дълги години тя ще е препоръчително четиво за изучаващите журналистика и политология.
Петя Минкова (автор на статията “Отново вдигнаха цената на тока”)

“Ердоган: Холандия е бананова република”, на Благовест Найденов категорично е статията, която препоръчвам най-често. “Ердоган възпрепятстван от участие в два митинга, поради проблем с гърлото” обаче надминава и нея. Тя е буквално учебник по журналистика.
Журналист от сайта blitzkrieg.bg (автор на статията “Ужас! Невероятна наглост! Това вече е прекалено! България настръхна! Целият народ подивя! Депутатите решиха…”)

Възхитително! Превъзходен детайл. Внушително и блестящо. Ще ви омагьоса, ще ви потопи. Това наистина е новина, която ще запомните. Найденов е майстор. Убедете се сами!
Узунка Красимирова (президент на информационна агенция “Концентрация”)

***

Съдържание

Благодарности…..  ред  8
Увод……………….. ред 20
Новина……………. ред 41
Показалец……….. ред 58

Благодарности
Признателен съм на много хора, които допринесоха тази новина да стане факт.
На първо място, благодаря на Ердоган и Захир Соанда, главните действащи лица в новината. Искам да им кажа – хей, момчета, без вас това нямаше да го има!
Разбира се, благодарен съм и на теб, верни читателю. Без твоето любопитство, неспирна жажда за информираност, а също и натрапчивия навик да кликваш тук и там, едва ли щях да напиша и половината от половината от това, което съм наисал.
Накрая ще добавя само – да, новините са новини, но те са такива, защото ги пишем такива, а ние ги пишем такива, защото ти, любезни читателю, изискваш от нас – твоите верни слуги, те да бъдат такива.
Щастлив съм, че мога да служа на всички вас.

Увод
Често ме питат – хей, Благо, как измисляш новините, които пишеш.
Не, аз не ги измислям. Моята хитрост е още по-голяма – аз само описвам онова, което другите казват и вършат.
Не смятам, че съществува по-добър начин за писане от този. Разбира се трябва да подходиш внимателно към сюжета, който искаш да отразиш, защото не всичко може да заплени вниманието на читателя.
Някои колеги решават този въпрос, като вкарат в новината известни подправки – пикантни подробности, взети от кухнята на реалния живот или пък вкусови добавки, пресъздадени до съвършенство в лабораториите на журналистите.
Аз обаче, тъй като не разполагам нито с нужното време, нито със средствата, за да реализирам този подход, постъвам по друг начин.
Уинстън Чърчил, коментирайки процеса по написване на книга, е стигнал до заключението: “Накрая тя се превръща във ваш тиран: и в момента, в който вие вече приемате робството, убивате чудовището и хвърляте трупа му на публиката.”
Харесва ми тази идея. Приемам, че новината е просто поредното чудовище, което трябва да бъде уловено. Когато приключа с нея – хвърлям суровия труп на “чудовището” на публиката… и тя го разкъсва. И знаеш ли какво, верни читателю, – мисля, че и двамата харесваме това. Защо ли?
Защото винаги е по-хубаво, когато ловуваме заедно.

НОВИНА: Ердоган възпрепятстван от участие в два митинга, поради проблем с гърлото

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган няма да се яви на два митинга, които ще се проведат през уикенда в градовете Ерзурум и Ван, Източна Турция, предаде Hurriyet Daily News. Причината е, че Ердоган има проблем с гърлото.
“Президентът Реджеп Тайип Ердоган и премиерът Бинали Йълдъръм планираха да посетят Ван на 1 април. Въпреки това, тъй като нашият президент Ердоган е болен от пресипнало гърло, поради интензивното си темпо на работа, той отмени програмата си засега.”, гласи писмено изявление, издадено вчера, 31 март, от регионалния лидер на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) за град Ван, Захир Соанда.
Все пак планираното събитие в град Ван ще се състои, но на него ще присъства само примиерът на Турция, Бинали Йълдъръм. Посещението на Ердоган в Ерзурум, който е роден град на Фетхуллах Гюлен, обвинен от турските власти за участие в организацията на опита за преврат от нощта на 15-16 юли 2016 г., е отложено за 15 април, ден преди провеждането на референдум за промени в турската Конституция.

Показалец

В

Ван   44, 47, 52

Г

Гюлен, Фетхуллах   54

Е

Ердоган, Реджеп Тайип   11, 43, 45, 46-47, 53
Ерзурум   44, 53

И

Източна Турция   44

Й

Йълдъръм, Бинали   45, 53

П

Партията на справедливостта и развитието   49

С

Соанда, Захир   11, 50