Стърджън поиска от Мей втори референдум за независимост на Шотландия

Никола Стърджън, първи министър на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия (ШОН), официално поиска от Лондон правото да организира референдум за независимост на региона.

Втори референдум е необходим, защото правителството на Великобритания реши да изтегли Шотландия не само от ЕС, но и от единния пазар. Шотландският народ трябва да има право да избира своето бъдеще, пише Стърджън в писмо до британския премиер Тереза Мей.

На 28 март депутатите от парламента на Шотландия подкрепиха инициативата за втори референдум за независимостта на региона. Британското правителство е против.

През 2014 година бе проведен референдум по тази тема. Тогава 55% от живеещите в Шотландия британски поданици се обявиха за оставане в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, както е пълното официално име на страната.

Според раздел 30 от Акта за Шотландия от 1998 година правителството на Великобритания има право да предостави на региона правото да проведе референдум за независимост. За тази цел трябва да има съгласието на три законодателни институции: Шотландския парламент, долната и горната камари на парламента на Обединеното кралство.