Българският език вече е официален в училищата в Илинойс

Боянка Иванова и генералният консул Иван Анчев приключаха успешно процедурата по Seal of Biliteracy в Илинойс Снимка: bg-voice.com

Българският език вече е официално признат като част от програмата за двуезичност (Seal of Biliteracy) от Илинойския борд по образованието, съобщиха от генералното ни консулство.

След две години усилия, начело с директора на първото българско училище в Чикаго – Боянка Иванова, постижението е факт. Така всяко българче може да положи изпит за владеене на родния език и да получи в дипломата си т.нар. Seal of Biliteracy, който дава предимство при кандидатстване в колеж и работа, пише bg-voice.com.

Тестът по български език ще се прилага от Института за чуждестранни студенти (ИЧС) към СУ „Св. Климент Охриски”. За да се яви на теста, не е нужно ученикът да е ходил на българско училище, а да има добро владеене на езика. Ще се проверяват четири умения – писане, слушане с разбиране, говорене и четене.

Според генералния консул в Чикаго Иван Анчев успехът в Илинойс може да бъде повторен и в други щати на територията на консулския окръг- Колорадо, Охайо, Мичигън.
Илинойс е един от 20-те щата в САЩ, които имат двуезична програма за своите ученици, т.анар. Seal of Biliteracy, но не всеки училищен район все още участва в нея.