Държавният секретар на САЩ Рекс Тилерсон се срещна с Ердоган

Турция се възползва от посещението на Тилерсон, за да напомни за въпрос, който остава нерешен между Вашингтон и Анкара – екстрадирането на турския проповедник Фетуллах Гюлен от американския щат Пенсилвания.

Анкара гледа на Гюлен като на организатор на неуспешния опит за преврат в страната през юли 2016 г. и иска да го подведе под отговорност. Американският представител обаче не коментира темата.

Рекс Тилерсон разговаря още с министър-председателя Бинали Йълдъръм и с министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу. По време на посещението си в Анкара той се придържаше основно към темата за борбата срещу тероризма. Тилерсон заяви, че САЩ и Турция са изправени пред „трудни решения“ относно Сирия.

Докато Турция иска САЩ да помагат със своята армия заедно с подкрепяните от Анкара сили в Сирия, то Вашингтон подкрепя кюрдски бойци, които са доказани като най-ефективни сухопътни сили срещу „Ислямска държава“. Тези кюрдски бойци обаче Анкара разглежда като терористични и не желаят тяхно участие в офанзивата. Именно затова турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова в борбата срещу тероризма да бъде работено с „правилни и легитимни“ участници.