Руският президент прие в Москва иранския си колега Хасан Рухани

“Отношенията между Иран и Русия са наистина приятелски.”, – заяви Владимир Путин. “Ние сме в нов етап на отношенията,” – добави от своя страна президентът на Иран.

Една от основните теми на разговор на срещата вчера, 28 март, между Путин и Рухани беше въпросът за борба срещу тероризма във всичките му форми и проявления, съобщи ТАСС. Двамата президенти подчертаха необходимостта от противодействие на тероризма, включително чрез фокусиране на глобалните усилия за предотвратяване на насилието и екстремизма. “Те също така настояват за необходимостта от действия в световен мащаб срещу идеологията на такфиризма, която е една от основните стимули за присъединяване на младежите към терористични групи.” -се казва в съвместно изявление след срещата.

Двете страни осъдиха терористичния акт от края на миналата година в Анкара, при който загина руският посланик в Турция Андрей Карлов. Наред с това те изразиха загриженост за постоянно нарастващия брой на случаи на използването на информационни и комуникационни технологии за престъпления, терористични и военно-политически цели и подчертаха необходимостта от разработване под егидата на ООН на правилата за отговорно поведение на държавите в информационното пространство.

Друг главен акцент на срещата между Путин и Рухани бе поставен върху различните форми за регионално сътрудничество. Двете страни потвърдиха подкрепата си за създаване на зона за свободна търговия между Иран и Евразийския икономически съюз.

В съвместното изявление, двамата президенти заявиха, че “руската страна потвърждава своята трайна подкрепа Ислямска република Иран да получи статута на държава-член на Шанхайската организация за сътрудничество и призовава за скорошно разглеждане на нейната заявка по установения ред.”

Руският президент заяви, че Русия оказва значителна помощ на Иран в ядрената сфера. “И нашето сътрудничество се осъществява в строго съответствие с международното право, изискванията на МААЕ (Международна агенция за атомна енергия) и в съответствие с всички разпоредби на съвместния подробен план за действие в отношенията с иранската ядрена програма,” – заяви Путин, цитира ТАСС.

В резултат на срещата Путин и Рухани подписаха общо 16 двустранни споразумения за сътрудничество в различни сфери, засягащи ядрената енергетика, търговията с природен газ и електрическа енергия. Наред с това двете страни подписаха споразумения за безвизов режим за руски и ирански туристи, за сътрудничество в сферата на жилищното строителство и комуналните услуги, споразумение за сътрудничество в областта на спорта, споразумение за предаване на лица, осъдени на лишаване от свобода и др.