ВАС отмени окончателно пръстовия отпечатък, въведен от бившия здравен министър Петър Москов

Върховният административен съд отмени наредбата, според която приемът и изписването от болница трябва да стават само с пръстов отпечатък.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. То ще бъде публикувано утре, след като бъдат заличени личните данни в него, и ще влезе в сила веднага след като петимата административни съдии сложат подписите си под него и обнародването му в Държавен вестник.

През ноември тричленният състав на ВАС обяви за нищожен текста в наредбата за достъп до медицинска помощ, според който се снема отпечатък от всеки пациент в интерес на контрола върху дейността на болниците. Съдиите се мотивираха с това, че пръстовата идентификация не фигурира в нито един закон, а здравната каса и министерството на практика са “дописали” Закона за здравното осигуряване.

Освен това текстът за пръстовия отпечатък противоречи и на европейското законодателство, защото в ЕС няма нито една държава, която да задължава гражданите си да се идентифицират по този начин при лечение.

Така България усложнява трансграничното легитимиране, като преди това дори не е предупредила останалите страни членки. Това пък противоречи на съюзното право, което цели унифициране на вида на идентификация с оглед придвижване, сигурност и получаване на медицинска помощ в държавите от ЕС, казва съдът. Петчленният състав на ВАС потвърждава решението на тричленния.