Масови арести на опозиционери на Кремъл

Снимка: Интерфакс

Руските власти задържаха над хиляда души, участвали в демонстрации в няколко населени места в Русия, в неделя, 26 март. Някои от тях са били освободени, а за други са получили протоколи за административни нарушения, съобщава Интерфакс.

Арестуван бе и Алексей Навални – кандидат за държавен глава на страната и създател на Фонда за борба с корупцията. Днес той ще бъде изправен пред съда.

Руският опозиционен лидер подаде молба за разрешение за провеждането на митинг в Москва на 26 март “в подкрепа на исканията за разследване на фактите за корупция на висши длъжностни лица в Русия“. Властите му отказаха разрешение и счетоха митинга за незаконен.

По данни от сайта на Навални са подадени молби за провеждане на митинги срещу корупцията в 99 града из цяла Русия, но за 72 от тях властите са отказали разрешение.

Повод за демонстрациите бе публикуваното в началото на март разследване на Фонда за борба с корупцията относно имуществото на премиера Дмитрий Медведев.

Според оповестената информация руският премиер притежава недекларирани недвижими имоти и частни стопанства. Всички имоти са записани на името на компании и неправителствени организации на състуденти на Медведев.

И днес в Москва и в други части на страната протестиращи призоваха Медведев да подаде оставка.

ЕС апелира към Русия да “освободи незабавно” тези, които в официално заявление определи като „мирни демонстранти“, Вашингтон осъди арестите и заяви, че действията на руските власти са обида за демократичните ценности.