Владимир Путин прие на официална среща сръбския премиер Александър Вучич

Посещението на сръбският министър-председател е само седмица преди президентските избори в Сърбия, където той се явява един от основните кандидати.

По време на срещата днес страните обсъдиха възможносите за задълбочаване на двустранното икономическо сътрудничество, сътрудничеството в машиностроенето и фармацията, а също и начини за подобряване на сътрудничеството на Сърбия с Евразийския икономически съюз.

“Благодарение на общите ни усилия, ситуацията в търговско-икономическата сфера успява да се променя към по-добро, макар и с малко”, подчерта руският президент, цитира ТАСС.

От своя страна, сръбският премиер изказа благодарност на руския президент за поддръжката, която Русия оказва относно суверинитета и териториалната цялост на Реублика Сърбия. Вучич заяви, че Белград ще продължи да спазва военен неутралитет и неучастие във военни блокове. “По този въпрос, ние ще обсъждаме заедно всичко, което трябва да направим в бъдеще”, добави той.

По думите на сръбския премиер, по време на срещата Путин е потвърдил договореностите, постигнати по-рано, в сферата на военното сътрудничество. Съгласно уговорките, до края на април, Русия ще предаде безвъзмездно на Сърбия 6 многоцелеви изтребителя МиГ 29, които след модернизация да бъдат приети на въоръжение в сръбската армия. Наред с това Сърбия ще получи 30 танка T-72, а също и 30 бронирани бойни разузнавателни машини БРДМ-2.