Софийски театрален салон с номинираните за “Икар”

Куклен Софийски театрален салон се открива днес в 11:00 часа пред Столичния куклен театър на ул. „Гурко” в София с улична акция с участието на актьори от театъра, цирк „Балкански” и музиканти от Джаз формация „София”.

Спектакълът „Малката кибритопродавачка” по Ханс Кристиян Андерсен, драматизация и режисура – Тодор Вълчев, ще бъде представен пред малките зрители в салона на театъра с две представления от 10:30 и 12:00 часа.

Софийският театрален салон се провежда за 12-та поредна година. Фестивалът дава сцена на всичките 28 спектакъла с номинация за Икар под мотото “Вижте най-добрите”. Представленията започнаха от 2 март и ще продължат до края на месеца.

Съпътстващата програма включва изложби, дискусии, уъркшопи.
Изложбата “Григор Вачков: „Аз искам да играя нечовешки роли!“, по повод 85-годишнината от рождението на актьора, е експонирана в Галерия на открито в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов”.

На 27 март 2017 г., на Световния ден на театъра, ще бъдат отличени най-високите постижения в областта на сценичните изкуства. Наградите “Икар” ще бъдат връчени под купола на Цирк „Балкански” в парк „Възраждане”.

Тази година Наградите „Икар” са посветени на две големи годишнини – 95 години от създаването на Съюза на артистите в България и 120 години Българско цирково изкуство. Награда Икар за цялостен принос към преподавателската дейност ще бъде присъдена на проф. Цветана Манева, награда Икар за чест и достойнство – на актрисата Гинка Станчева, Икар за изключителен творчески принос към българския театър ще получи актьорът Руси Чанев.

Визията на Софийски театрален салон и Наградите “Икар” през 2017 година е свързана с 95-ия рожден ден на голямата актриса Стоянка Мутафова.