Русия и Китай отново предложиха на Съвета за сигурност на ООН резолюция за химическия тероризъм

Снимка: ТАСС

Русия и Китай отново предложиха на Съвета за сигурност на ООН да приеме резолюция, целяща да предотврати попадането на бойни отровни вещества в ръцете на терористи в Сирия и Ирак, предаде ТАСС.

Проектът на документа бе разпространен на закрита среща, инициирана от Русия. Темата бе обсъждана още през 2016 г., но бе отхвърлена от западните представители в Съвета за сигурност. Според руската страна тя отново става актуална след химическите атаки, предприети от „Ислямска държава“ в района на Мосул.

Химически тероризъм в Близкия изток е реална заплаха, заяви Владимир Сафронков, заместник-постоянният представител на Русия в ООН. По думите му, западните партньори балансирано са реагирали на инициативата на Москва и Пекин и са заявили, че ще се запознаят с документа.

Проект, представен от Русия и Китай през април 2016 г., настоява всички страни, особено съседните на Сирия незабавно да докладват пред Съвета за сигурност за действия на недържавни участници, насочени към производството, придобиването, прехвърлянето, обработката и използването на химическо оръжие и средствата за тяхната доставка.