Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни: Европа допусна много грешки

“Ние не сме уморени от нашата Европа, но трябва да работим по-добре. За съжаление, направихме много грешки.”

Това каза днес председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, говорейки в Рим при откриването на срещата на върха, посветена на 60-ата годишнина от подписването на  Договоите от Рим.

“Европа трябва да се промени, но тя не трябва да бъде унищожена. Както никога преди, ние се нуждаем от единство.”, добави той.

Ден по-рано, 24 март, папа Франциск прие на аудиенция лидерите на 27-те страни членки на Европейския съюз. На нея папата призова Европа да защитава своите ценности и да бъде солидарна, за да се справи с кризите и центробежните тенденции.

По думите му проблеми като тези с икономическата и миграционната кризи, и възхода на популизма могат да имат до фатални последици за ЕС ако не се решат, предаде Ройтерс.

“Когато тялото губи чувството си за ориентация и вече не е способно да гледа напред, в дългосрочен план, то рискува да умре.”, каза папа Франциск.

Той предупреди, че разделението между гражданите и институциите на ЕС нараства и заяви, че по-голямата солидарност е “най-ефективният антидод на модерните форми на популизма.”