Японските власти отправиха протест пред Република Корея

Японското правителство отправи протест пред Република Корея във връзка с плановете на южнокорейската държава да проведе учения в региона на островите Такешима в края на март – началото на април.

Това заяви днес по време на пресконференция японският външен министър Фумио Касида “Това е неприемливо и е в разрез с нашите права върху тези територии. В тази връзка ние отправихме протест пред южнокорейската страна.”, заяви той, съобщи ТАСС.

Архипелагът Такешима е група от малки острови в западната част на Японско море. От края на Втората световна война, когато окупационните части на Япония се изтеглят от територията на Република Корея, правата върху тези острови са предмет на спор между двете държави.

В момента островите се контролират от Република Корея, която държи там въоръжен гарнизон. В тази връзка Токио твърди, че южнокорейската държава е “заела незаконно” островите, които се намират в състава на Японската империя от 1905 година. От своя страна властите на Република Корея, а също и ръководителите на КНДР, твърдят, че този малък архипелаг в исторически план “винаги е бил териториална принадлежност на Корея.”

От края на Втората световна война Япония води подобен спор с Русия относно принадлежността на Южните курилски острови.