Атака с жертви и ранени в центъра на Лондон

Петима души загинаха при вчерашното нападение в Лондон. Кола удари група пешеходци по моста “Уестминстър”, след което нападателят, при опит да проникне в парламента, намушка с нож един от охраняващите сградата полицаи.

Сред загиналите е и нападателят, който полицията твърди, че е идентифициран. Много от ранените са в тежко състояние. Няма информация сред тях да има български граждани.

Британските власти съобщиха, че разглеждат случая “като терористичен акт до доказване на противното”. Началникът на антитерористичните сили на лондонската полиция Марк Роули посочи, че се работи по за ислямистки тероризъм, съобщи Ройтерс. При полицейска акция след нападението са арестувани няколко души.

Британското правителство обяви, че няма да увеличи нивото на антитерористична тревога. То ще остане “сериозно”, което е втората най-висока от общо пет степени, както и през последните повече от две години. В идните няколко дни обаче по улиците на британските градове ще бъдат изкарани допълнителни въоръжени полицаи.

Европейските лидери, Русия и САЩ осъдиха нападението и изразиха своята подкрепа и солидарност към Обединеното кралство.

Президентът Румен Радев изрази от името на българския народ и от свое име най-дълбоки съболезнования на близките на жертвите и надежда за бързо възстановяване на пострадалите, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. „Република България категорично и остро осъжда това посегателство срещу устоите на морала и хуманността“, се казва в писмото на президента.