Щайнмайер положи клетва и произнесе първата си реч, като президент на Германия

Церемонията се проведе днес в Берлин на съвместно заседание на Бундестага (парламента) и Бундесрата (Камарата на представителите на федералните провинции).

След полагане на клетва, президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер произнесе реч, в която призова държавния глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган да престане да сравнява европейските страни с нацистите и да спре да вредят на партньорските взаимоотношения.

“Прекратете вече абсурдните сравнения с нацистите, не прекъсвайте тънката нишка с онези, които искат да имат артньорски отношения с Турция.”, каза Щайнмайер.

“Начинът, по който гледаме на Турция, се характеризира със загриженост, че всичко, което беше изградено през годините и десетилетията, се срива”, заяви Щайнмайер в речта си след встъпването в длъжност.

“Президенте Ердоган, поставяте под заплаха всичко, което сте изградили вие самият, както и други”, подчерта германският лидер, заявявайки, че би приветствал всякакви признаци за подобряване на ситуацията.

Германският президент заяви, че Ердоган трябва да уважава свободата на медиите и журналистите. “И освободете Дениз Юджел”, добави той, визирайки случая с арестувания кореспондент на Ди Велт.