ЕС и Япония се договориха за ускорено сключване на търговско споразумение още през тази година

ЕС и Япония се договориха за ускорено сключване на търговско споразумение още през тази година.

Това стана ясно след среща между японския премиер Шиндзо Абе и председателите на ЕК и Европейския съвет Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск във вторник, 21 март.

Премиерът Абе заяви: На фона на засилващите се тенденции за протекционизъм, смятам за важно Япония и ЕС да си сътрудничат със САЩ. Затова се надявам възможно по-скоро да сключим принципно споразумение за икономическо партньорство между Япония и ЕС.
Доближаваме се до финалната фаза в преговорния процес, каза от своя страна председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

По време на европейската си обиколка Шинзо Абе разговаря също с германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд, а по-късно и с премиера на Италия Паоло Джентилони.
“Искам открити разговори с ръководителите на Г-7”, заяви Абе преди да излети за Европа. Срещите между държавните лидери се провеждат на фона на въздържаната позиция на финансовите министри от групата Г-20 за противопоставяне на всички форми на протекционизъм.

И в Хановер японският министър-председател и германският канцлер заявиха своята готовност да положат съвместни усилия, за да може споразумението за зона на свободна търговия между ЕС и Япония да бъде сключено колкото се може по-скоро. В последната седмица Меркел се срещна и с президента на Китай Си Цзинпин, с когото също се обявиха за общи усилия срещу глобалните протекционистки заявки на САЩ.

В Италия Паоло Джентилони заяви, че групата на седемте най-големи икономики Г-7 трябва да даде ясни сигнали, че продължава да подкрепя принципите на отворената глобална икономика, по време на предстоящата среща в Таормина, Сицилия, през май.

След срещата между държавните мъже на Япония и Франция стана ясно, че двете страни са се договорили да развиват сътрудничеството в областта на атомната енергетика.