Германия блокира износа на оръжие за Турция

Снимка: Spiegel

Германия блокира износа на оръжие за Турция. Мярката е взета с оглед на ситуацията в страната след опита за преврат през юли 2016 г., става ясно от отговор на Министерството на икономиката в Берлин на въпрос, отправен от депутата от „Левицата“ Ян ван Акен.

През изминалата година германското министерство на икономиката е спряло 11 доставки на боепрпаси и оръжия за Турция. След юлския пуч правителството на ФРГ одобрява реализирането на сделки с Турция, само след проверка по отношение на външната политика и политиката за сигурност.

Макар Турция да е партньор от НАТО, правителството на Германия се отнася с все по-голямо внимание към продажбата на въоръжение за Анкара, се посочва в отговора на ведомството.

Обикновено правителството на Германия не възпрепятства продажбите на оръжия за страните от Алианса. Случаят с Турция обаче е различен, заради риска, че продаденото оръжие ще се използва в контекста на вътрешните репресии или кюрдския конфликт, се казва още в текста, цитиран от германските медии.