Анкара и Берлин със сериозни предупреждения за отношенията между Турция и Европа

Турският президент Реджеп Ердоган заплаши Европа, че ще я лиши от спокойствие. В отговор Берлин го предупреди, че рискува да съсипе всичко, което е постигнала Турция през последните години.

Турция е в спор с Германия и Холандия, които забраниха на турски политици да говорят на митинги в подкрепа на референдума за разширяване правата на президента, а президентът и външният министър на Турция изостриха тона и отправиха редица заплахи.

Турция не е държава, която можете да сплашвате, не може да си играете с достойнството ни, да не допускате министрите ни и да влачите гражданите ни по улиците. Ако продължите по този начин, европейците, в която и да е част от света, няма да могат да се разхождат спокойно по улиците. Ние призоваваме Европа да зачита човешките права и демокрацията, заяви Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер отправи остро предупреждение към турския си колега по време на речта си за встъпването в длъжност.

По-рано, при срещата си с Реджеп Ердоган, канцлерът Ангела Меркел също отправи предупреждение към Турция, че Берлин може да забрани по-нататъшни турски мероприятия в страната, освен ако Анкара не спре с нацистките сравнения.