Преговорите за Brexit започват на 29 март

Миналия юни народът на Великобритания взе историческото решение да напусне ЕС. Следващата сряда правителството ще изпълни това решение като официално започне процеса чрез задействане на член 50 от Лисабонския договор.

Това каза секретарят по Brexit Дейвид дейвис, цитиран от CNN.

В понеделник сутринта, постоянният представител на страната в Брюксел сър Тим Бароу е предупредил Европейската комисия, че преговорите между Великобритания и ЕС за напускане на съюза на практика ще започнат на 29 март. С писмо до президента на Съвета на ЕС Доналд Туск Тереза Мей ще постави началото на двегодишния преговорен процес. През това време Лондон и Брюксел ще трябва да постигнат взаимноизгодна спогодба за бъдещите взаимоотношения помежду си. След официалната нотификация ЕС ще има 2 дни да отговори на Мей, а след това ще започне едномесечен процес по координация на общата европейска позиция за преговорите.

Тереза Мей получи картбланш да започне преговорите миналата седмица, след като успя да преодолее съпротивата на горната камара на парламента в Уестминстър.

Лидерите на 27-те държави от ЕС са поканени на извънредна среща на върха в Брюксел на 29-и април, за да се споразумеят за бъдещите преговори с Великобритания по нейното напускане, съобщи Туск. Копие от проекта, съдържащ преговорните позиции на ЕС, ще бъде изпратен на 27-те страни – членки в рамките на 48 часа, след като Великобритания уведоми официално Брюксел за стартиране на член 50 от Лисабонския договор.