Дни преди изборите президентът свика спецслужбите

Президентът Румен Радев събра в понеделник главния прокурор Сотир Цацаров, вътрешния министър Пламен Узунов и шефовете на специалните служби, с които са обсъдили обтегнатите отношения с Турция и подготовката на изборите.

На заседанието са били набелязани мерки за недопускане намеса в изборния процес, но конкретни решения не се съобщават.

В същото време към България тръгнаха автобусите с избиратели от Турция. Пътуването е партийно организирано и е безплатно за хората. Други политически формации се заканиха да блокират трите гранични пункта в знак на протест.

Отношенията между България и Турция са обтегнати през последните седмици заради агитацията на турски представители в полза на партията на Лютви Местан ДОСТ. Турската страна очевидно не взе под внимание настояването на българските власти, изразени пред посланика им в София, че България счита тези прояви за опит за намеса във вътрешната й политика.

В петък ДАНС съобщи, че наложила принудителни мерки срещу трима турски граждани заради “създаване на антибългарски настроения в райони със смесено население, насочени срещу териториалната цялост и единството на нацията”, без да съобщава повече подробнсти. Двама са изгонени, а друг е обявен за нежелан.