Водещите кандидати за президент на Франция в първи телевизионен дебат

Снимка: EPA/ТАСС

Телевизионен дебат между петимата водещи кандидати за президент на Франция постави началото на истинската предизборната кампания.

Един срещу друг в понеделник вечерта се изправиха: центристът Еманюел Макрон, крайнодясната кандидатка Марин льо Пен, консерваторът Франсоа Фийон, социалистът Беноа Амон и крайнолевият лидер Жан-Люк Меланшон, предаде Асошиейтед прес.

Кандидатът от крайната десница концентрира върху себе си критиките на своите опоненти от левицата и десницата, отбелязва АФП. Льо Пен бе атакувана за позициите си по въпроса за имигрантите, образованието, сигурността и икономиката. От своя страна Льо Пен обвини съперниците си, че прокарват „проекта страх“ относно плановете й за изваждане на страната от ЕС и еврозоната.

„Брекзит“ бе фокална точка на един от най-яростните сблъсъци по време на тричасовия дебат, отбелязва „Телеграф“. По време на размяната на реплики между съперниците, Фансоа Фийон нарече Марин Льо Пен „сериен убиец“ на френската икономика заради плана й за излизане от еврозоната, връщане на националната валута франка и провеждането на референдум за излизане от ЕС. 48-годишната Льо Пен отвърна на удара с думите: „Това се нарича проект страх“.

Марин Льо Пет настоява още Франция да напусне НАТО и да усили собствените си военни сили. Тя обеща до 2022 г. да увеличи разходите за отбрана до 3% от БВП.
Лидерът на “Национален фронт” Жан-Люк Меланшон също заяви, че ако бъде избран, ще извади Франция от НАТО. По-рано той многократно заяви, че е време да се затвори страницата на Алианса, допълва ТАСС.
От своя страна Фийон призова Франция да запази независимостта на решенията си по военните въпроси.

Кандидати останаха на различни позиции и по въпросите на сигурността и борбата с тероризма, макар всички те да ги считат за особено важни.
Фийон заяви, че Франция ще се нуждае от съюз с Русия и страните от региона в Близкия изток в борбата с тероризма. Според льо Пен, сигурността не може да бъде постигната без затваряне на границата. Тя иска да ограничи притока на мигранти до не е повече от десет хиляди годишно, предаде ТАСС. С позицията й фундаментално несъгласие изрази кандидат на управляващата Социалистическа партия Беноа Амон. Той е на мнение, че Франция трябва да последват примера на Германия по въпроса за приемане на имигранти.

Общо 11 са претендентите за най-високия държавен пост във Франция. Изборите са на 23 април, а балотажът – на 7 май. 40 процента от французите все още не са решили кого да подкрепят за президент на петата икономика в света. Социолозите пращат Льо Пен на балотаж, но само, за да бъде изместена от независимия центрист Еманюел Макрон.