Бургаският съд връчи обвиненията от турската прокуратура на българските граничари

Стотици хора се събраха днес пред съда в Бургас в знак на подкрепа към граничните полицаи, обвинени за убийството на турски рибар.

Турция повдигна обвинения на четиримата наши граничари, които преди 9 години спряха турски бракониери в морето. Граничните полицаи са обвинени в причиняване на смърт по непредпазливост, нанасяне на телесна повреда по непредпазливост и нанасяне на неимуществени вреди.
Делото се води в Къркларели, но обвинителните актове бяха връчени от съда в Бургас.

Съдът насрочи следващото заседание по делото на 13 април. Пред сградата на съда се проведе протест в защита на полицаите

На 17 април 2008 г. при сблъсък с турски бракониери от служебното оръжие на Цонков е произведен изстрел. Заедно с двамата си колеги той е трябвало да задържи нарушителите, които обаче оказали съпротива. Стигнало се до ръкопашна схватка, при която единият от турските граждани опитал да избие оръжието от ръката на Цонков. При падането на двамата оръжието на полицай гръмнало веднъж и изстрелът се оказал фатален. Спрямо Михаил Цонков бе повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост. След края на разследването, Сливенската военна прокуратура прекрати производството. Решението й бе обжалвано, но потвърдено от две съдебни инстанции.