Политическите сблъсъци може да отложат изборите в Албания

Албания се намира в състояние на тежки политически сблъсъци и напрежение. Те вредят на предстоящите парламентарни избори.

Това каза в обръщение към нацията президентът Буяр Нишани и призова партиите да намерят общ език за преодоляване на проблемите. Той бе категоричен, че огромното политическо напрежение не е в полза на предизборната кампания и предстоящите парламентарни избори.

Изборите в Албания са насрочени за 18 юни. Президентът обаче поясни, че “денят за изборите не зависи от президента”, а единствено от разбирателството между отделните политически партии. Той посочи, че отлагането на изборите не зависи от него, но е готов да помогне в рамките на правомощията си, които му дава конституцията.

От 18-ти февруари албанската опозиционна Демократическа партия /ДП/ протестира и бойкотира парламента с искане за съставяне на експертно правителство, което да организира избори, а преди това премиерът Еди Рама да подаде оставка.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, която беше на посещение в Албания, предупреди, че бойкотът на парламента ще забави за неопределено време и процеса на присъединяване към Европейския съюз.