В Токио се състоя конференция на външните министри и министрите на отбраната на Япония и Русия

“Благодарни сме на нашите японски колеги за поканата, гостоприемството и много съдържателните преговори”, каза министърът на външните работи на Русия, Сергей Лавров.

За Москва и Токио е важно да разработят общи позиции по международни и регионални въпроси на сигурността, заяви министърът на външните работи на Русия, Сергей Лавров, при започване на преговорите с японския си колега Фумио Касида, съобщи ТАСС. В същото време той подчерта, че преговорите “две плюс две”, между външните министри и министрите на отбраната на Япония и Русия, нямат за цел да разглеждат проблеми, свързани със сключването на мирен договор между двете страни.

По думите на Лавров, Русия смята, че намерението за разполагане на елементи от американската противоракетна отбрана и нарастващото въоръжаване в региона на Азия и Тихия океан не са пропорционална ответна реакция на действията на КНДР, което води до сериозни рискове. Той добави, че севернокорейската държава трябва стриктно да спазва всички резолюции на Съвета за сигурност на ООН и в това отношение позициите на Москва и Токио съвпадат.

“Ние подробно разказахме за позицията, която Руската федерация насърчава, -заедно с Китай и други страни, членки на Срещата на върха на Източна Азия, да се гарантира безопасността на базата на неблоково участие, въз основа на принципите за сигурност, неделимост, ненамеса във вътрешните работи и чрез полагането на многостранни усилия.”, каза Лавров след срещата.

По време на срещата японският министър на отбраната Томоми Инада изрази протест срещу предвиденото разполагането на руска военна част в областта на южните Курилски острови. Тя припомни, че през 2016 г. там са били разгърнати бреговите ракетни системи “Бастион” и “Бал”, а през 201 г. – зенитно-ракетния комплекс “Тор-М2У”.

В отговор, руският министър на отбраната, армейски генерал Сергей Шойгу, заяви, че руския военнен потенциал там, както и дивизията, която предстои да бъде разгърната, са създадени единствено за защита на Руската федерация и руските граници и не се насочени срещу друга страна.

В края на конференцията, участниците взеха решение да проведат нова среща във формат “две плюс две”, на която домакин ще бъде Русия.