ЕС призова ООН да обмисли налагането на санкции на руски и украински граждани

Страните от ЕС призоваха държавите от ООН да обмислят налагането на санкции на руски и украински граждани по примера на Европейския съюз.

Призивът бе отправен от върховния представител на ЕС за външните отношения Федерика Могерини в събота, 17 март.
“ЕС остава на позициите си за пълна реализация на политиката си на непризнаване, включително чрез ограничителни мерки“, заяви в обръщението си Могерини.

Текстът, по повод годишнината от анексирането на Крим, е подписан от името на всички 28 страни на съюза, включително и България. В същото време обаче президентът Румен Радев заяви, че санкциите срещу Русия вредят на Европа, защото я разединяват, и призова България да следва своя интерес в международните отношения.
В интервю за предаването “Панорама” на БНТ в петък, 16 март, Радев посочи, че България трябва да има единна външна политика и единно консолидирано решение на българския парламент по въпроса за санкциите.

Общото събрание на ООН има две резолюции по темата. Едната е от 27 март 2014г., с която се осъжда провеждането на незаконния референдум и последвалото скоростно анексиране на полуострова. Втората е от 19 декември 2016 г. Тя осъжда дискриминационните практики на руските власти и призовава Генералния секретар на ООН да намери начин и средства за изпращане в Крим на мисия международни наблюдатели.

В събота и Държавният департамент на САЩ припомни позицията си, че Крим е част от Украйна.