Турски граждани получиха забрана за влизане в България

ДАНС е забранила на двама турски граждани, които в момента се намират на територията на Република Турция, да влизат в страната за срок от 5 години, а трети е обявен за нежелан и ще бъде експулсиран в южната ни съседка.


Те са извършвали на територията на Република България противоконституционна дейност, насочена срещу суверенитета на страната и единството на българската нация, уточниха от ДАНС.
Според служебния премиер Огнян Герджиков обаче няма особени притеснения във връзка с отношенията между България и Турция.

Президентът Румен Радев призна, че намесата на Турция в нашите избори е факт. Той обаче добави, че Турция е наш съсед, приятел и партньор и призова за “повече спокойоствие” и “да не се ескалират емоциите покрай тази намеса”.

Думите на Радев идват след скандала около предизборната кампания на партията на Лютви Местан – ДОСТ, за която агитират турски граждани у нас и в южната ни съседка, и на фона на засиленото напрежение между Анкара и Европа след отказа на някои държави да допуснат демонстрации във връзка с турския референдум на своя територия.

Никой няма право да нарушава нашите закони, международното право и правилата на ЕС, заяви Румен Радев в интервю за БНТ в петък, 17 март. Той увери, че службите работят активно за пресичането на всеки опит за намеса.