Политическият дебат преди изборите във Франция е изместен от афери

Илюстрация: Reputation Squad, JDD

Месец преди президентските избори във Франция политическият дебат остава изместен от разкритията за афери.

Дори и вече официално обвинен Франсоа Фийон не се отказва от кандидатурата си.
Три четвърти от избирателите във Франция обаче биха искали консервативният кандидат да се оттегли от президентската надпревара, показват данните от проучване на Odoxa, цитирано от Reuters. Девет от общо десет французина са на мнение, че 63-годишният Фийон не е честен, а около три четвърти от тях казват, че той не е нито “убедителен”, нито стои “в близост до техните проблеми”.

Бившият министър-председател на страната е разследван по подозрение в злоупотреба с обществени средства, след като се появиха твърдения, че той е изплатил на съпругата и децата си стотици хиляди евро от парите на данъкоплатците, прикривайки измамата с фиктивни длъжности за тях. Следствието обхвана и случая с луксозните костюми, които му били подарени от приятел.

Крайнодясната Марин льо Пен има имунитет като евродепутат и не може официално да бъде разследвана за злоупотреби. А и твърдият й електорат не вижда проблем в обвиненията от Европарламента, че злоупотребява с парите на европейския данъкоплатец.
Вниманието към льо Пен е особено повишено и заради призивите й за излизане на Франция от ЕС.

В тази ситуация проевропеецът и либерал Еманюел Макрон печели гласове от разочаровани избиратели и на левицата, и на десницата. Според проучване на Harris Interactive 39-годишният бивш министър на икономиката ще изпревари льо Пен на първия тур, преди да спечели и балотажа срещу нея, а Фийон ще отпадне с резултат от едва 20 процента.

Предстоящите президентски избори във Франция се определят като най-непредвидимите от десетилетия насам. Първият тур ще се проведе на 23 април, а балотажът – на 7 май.
През юни Франция я очакват и парламентарни избори.