Кремъл потвърди ангажимента си към Минските споразумения и отрече сделка със САЩ

Руският президент Владимир Путин е потвърдил ангажимента си към Минските споразумения за прекратяване на конфликта в Украйна.

На срещата с Путин в Москва премиерът на германската федерална провинция Бавария Хорст Зеехофер е попитал на няколко пъти руския президент дали подкрепя споразуменията, а той отговорил утвърдително и, при това, безусловно. Баварският премиер заяви, че Украйна също има задължението да се постигне мирно решение, предаде агенция ДПА.

Кремъл отрича всякаква възможност за сделка със САЩ, свързана с провеждането на втори референдум в Крим, в замяна на отмяна на санкциите, коментира прессекретарят на президента Путин, Дмитрий Песков, предава ТАСС.

На 16 март 2014 в Крим се проведе референдум, на който за обединение с Русия гласуваха 96,77% от избирателите на република Крим и 95.6% – на Севастопол. Два дни по-късно, на 18 март, бе подписано споразумение за приемането на Крим към Руската федерация. Киев отказа да признае Крим като част от Русия.

По време на интервюто си за филма „Крим. Пътят към Родината“ руският президент Владимир Путин казва, че „Нямаше да постъпя така ако не бях убеден че така трябва. Ако мислех за санкциите… санкциите са лошо, но ние действахме в интерес на хората. Да замениш това за пари, договори банкови срокове – това е недопустимо. Да мислим така е недопустимо.”