Ангела Меркел се срещна с Доналд Тръмп

Снимка: БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел се срещна с американския президент Доналд Тръмп във Вашингтон. Това е първата среща между двамата лидери.

Доналд Тръмп лично посрещна Ангела Меркел на входа на Белия дом и я съпроводи до Овалния кабинет. Той обаче не се ръкува с нея за протоколна снимка, предават световните агенции. След разговорите двамата дадоха съвместна пресконференция.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е потвърдил пред германския канцлер Ангела Меркел решителната си подкрепа за НАТО. Той обаче подчерта необходимостта съюзниците от Алианса да плащат своя справедлив дял за отбрана – два процента от БВП. От своя страна Меркел заяви, че страната й ще се стреми да покрие това изискване.

Германският канцлер изрази надежда преговорите за търговско споразумение между САЩ и ЕС да продължат. Доналд Тръмп заяви, че не е привърженик на изолационизма, а на свободната търговия, но справедлива.

Двамата лидери се обявиха за мирно разрешаване на украинския конфликт. Минското споразумение е една добра основа, но, за съжаление, все още не сме достигнали този процес, на който разчитахме, каза Меркел и допълни, че работата на експертно ниво продължава.
Германският канцлер подчерта, че успоредно с регулирането на положението в Украйна трябва да се подобряват и отношенията с Русия.
На 2 май Меркел ще се срещне с Владимир Путин в Москва.