Хавайският федерален съд въведе общонационална забрана за указа на Тръмп за имиграцията

“Това, по мое мнение, е безпрецедентно превишаване на пълномощията на съдебната власт”, заяви Тръмп.

Вчера, 15-ти март, съдията от Федералния съд в Хонолулу (щата Хавай), Дерек Уотсън, въведе националн забрана за влизане в сила на указа затягане на мерките в областта на имиграцията, подписан от американският президент Доналд Тръмп, който трябваше да влезе в сила през нощтта на 15-ти срещу 16-ти март, съобщи ТАСС.

Част от обвиненията бяха, че въвеждането на забрана за имигранти от предимно мюсюлмански страни може да бъде считано като установяване на “предпочитана религия” на територията на САЩ. Във връзка с това,  в становището на хавайския федерален съдия се подчертава, че са налицие “значителни и непреодолими доказателства, че факторът религия е повлиял за приемането на указа”.

Американският президент се изказа остро срещу решението на съда. По думите на Тръмп, случилото се в Хаити е безпрецедентно превишаване на правомощията на съдебната власт.

“Ние ще се борим срещу това ужасно решение, ще отнесем това дело толкова нависоко, колкото е необходимо, включително до Върховния съд. Ние ще спечелим и нашите граждани ще бъдат в безопасност.”, каза Тръмп по време на митинг, който се проведе вчера, 15-ти март, в Нашвил.