В Холандия се проведоха парламентарни избори

Народната партия за свобода и демокрация (НПСД), водена от настоящия премиер Марк Рюте, запазва мястото си на първа политическа сила в страната.

На проведените вчера, 15-ти март, парламентарни избори управляващата НПСД спечели около 21% от гласовете. Това показват данните от предварителните резултати от гласуването след преброяване на гласовете в 362 от общо 388 общини, съобщи ТАСС.

Основният конкурент на НПСД, Партия на свободата на Герт Вилдерс остава на второ място с около 12,6% от гласовете. Третото място си споделят “Християндемократическия състав” и “Демократи-66”, които печелят по 13 % от гласовете.

Окончателните резултати от гласуването ще бъдат обявени от Избирателния съвет на 21 март, след повторно преброяване на всички гласове.

“Изглежда, че нашата партия стана за трети път най-голямата в страната. Това означава, че холандците след Brexit и изборите в САЩ казаха “не” на неправилния популизъм.”, каза Рюте.

Конкурентът му Герт Вилдерс отказа да обяви загуба. Ще изчакаме до следващите избори, но категорично не сме загубили, каза след изборите той.

Холандците избираха между 28 партии. Гласуването се проведе на фона на дипломатическия скандал между Холандия и Турция. Според института за социологически изследвания Ipsos избирателната активност е била 81%.