Ердоган: Започнаха борба на кръста с полумесеца

Турският президент разкритикува решението на Европейския съд, даващо  право на компаниите да забраняват на своя персонал носенето на забрадки, като част от забраната за носене на видими религиозни символи, съобщи Hurriyet Daily News.

“Къде е свободата на религията? Те са започнали борба между кръста и полумесеца. Няма друго обяснение освен това. Казвам това ясно: Европа се насочва към дните непосредствено преди Втората световна война “, заяви днес Ердоган на митинг в турския вилает Сакария.

Относно Холандия, където вчера се проведоха парламентарни избори, турският президент заяви, че отношенията между двете страни са силно увредени. “О, Рюте. Ти може да спечли изборите, но изгуби приятел, като Турция.”, каза Ердоган.

В допълнение, той отново заяви, че Турция ще се откаже от споразумението за реадмисия на мигрантите с Европейския съюз.

“Те обещаха да премахнат визите. Сега говорят за план за реадмисия. Каква реадмисия? Край! Вие не позволихте на моя министър да влезе в Холандия, вие не разрешихте на моя външен министър да лети до страната и не пуснахте министъра да влезе в сградата на консулството, която е моя територия. Сега очаквате реадмисия? Няма такова нещо “, каза Ердоган.