Хашим Тачи настоява НАТО да подкрепи плана му за косовската армия

Президентът на Косово Хашим Тачи призовава НАТО да подкрепи трансформирането на лековъооръжените Сили за сигурност на страната в пълноценна армия.

Тачи апелира за това в писмо до генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг, въпреки че НАТО, както и САЩ и ЕС, се обявиха против.

Планът на Хашим Тачи предвижда армията на Косово да бъде напълно окомплектована през 2019 г., пише белградското издание “Blic”, като се позовава на източници от сръбските служби за сигурност. Те представиха своя информация на извънредния Съвет по сигурността, свикан от президента Томислав Николич на 13 март 2017 г.

Процесът по трансформирането на въоръжените сили за сигурност трябва да се извърши на три етапа. Първият от тях включва правни и конституционни промени, реорганизация на силите за сигурност, развитие на косовска военна доктрина и създаване на съответната инфраструктура, която да позволява изпълнението на новите задачи и правомощия. Вторият етап представлява изграждането на капацитет на командване, контрол и въоръжение на армията, като досега е планирано закупуването на леко въоръжение за пехотни части без танкове и самолети. Третият етап е свързан с формирането на достатъчен военен персонал и оборудване, както и участие в международни мироопазващи мисии.